Translator autorizat

Translator autorizat

Am centralizat câteva sinonime care definesc ocupația de translator după noul dicționar al limbii române: -interpret; -persoană specializată în traducerea orală. Cuvântul translator provine din cuvântul latin –translator-, și cuvântul francez -Translateur-.
Asemenea paragrafului de mai sus, la rândul lui, am căutat și pentru cuvântul autorizat sinonime din dicționarul român cel nou: -împuternicit.

Așadar, rolul unui translator autorizat este cel de a traduce oral, în timp real, replici dintre doi oameni care s-au angajat într-o convorbire, dar nu vorbesc aceeași limbă. Cu ajutorul translatorului autorizat vorbitorii de limbi diferite își pot împărtăși gândurile.
Dacă întâlnim un translator autorizat profesionist, primul lucru care ne poate atrage atenția este faptul că avem senzația că vorbim aceeași limbă cu partenerul de convorbire, nici nu se observă faptul că nu vorbim aceeași limbă și este o a treia persoană implicată în discuția noastră.

Cel mai bun translator autorizat trebuie să fie dotat cu următoarele abilități: -timp de reacție bun; -răbdător la monotonie; -atenție și memorie impecabilă; -toleranță la stres; -inteligență generală dezvoltată; -inteligență socială; -empatie; -perspicacitate; -autocontrol.
Gesturile nonverbale sunt de asemenea foarte importante în munca unui translator autorizat: contactul vizual și zâmbetul sunt la baza muncii sale.
Un translator autorizat întotdeauna trebuie să aibă un vocabular bogat, dar acest lucru nu este de ajuns, pe lângă vocabularul bogat, un translator autorizat trebuie să aibă și o capacitate de comunicare avansată, în mod clar, pe înțelesul tuturor. Acesta trebuie să dețină informații complete, ținând cont de context și domeniu.

Unele dintre cele mai apreciabile calități ale unui translator autorizat este flexibilitatea și calmul. Trebuie să fie sigur pe el și să stăpânească orice situație stresantă. Atenția translatorului autorizat trebuie să fie sporită pentru a evita neînțelegerile, care pot apărea din cauza nefolosirii dimplomației specifice diferitelor culturi.

Related Post